Nová možnost terapie bolestivých stavů pohybového aparátu - lokální kryoterapie

24.10.2018 16:10

Představujeme novou možnost v léčbě bolestivých a zánětlivých stavů,

lokální kryoterapii

 

Jaký je princip účinnosti lokální kryoterapie ? Náhlé zchlazení postiženého místa aplikací tekutého dusíku o teplotě až -165° vede k zablokování kožních nervových zakončení zprostředkovávajících vnímání bolesti. Účinek se však neomezuje jen na efekt analgetický, nýbrž dochází i hojivému působení. Otoky nejen zánětlivého, ale i úrazového původu se díky zlepšenému transportu lymfy a krve zmenšují, náhlé snížení tkáňové teploty vede i přímo k potlačení zánětlivého procesu.

Lokální používání chladu má za úkol také eliminaci krvácení v tkáních poškozených úrazem. Lokální kryostimulace napomáhá reflexnímu povzbuzení cév, které je účinnou pomocí při léčbě a rehabilitaci dlouhodobých kosterně-svalových potíží.

Působení místní terapie chladem se opírá o následující jev: lokální aplikace extrémního chladu o teplotě – 165°C povzbuzuje a stimuluje krevní průtok, v důsledku čehož vzniká dlouhodobé a aktivní překrvení, zvýšení metabolismu, které podporuje hojení tkání. Teplota ochlazených míst se vrací do původního stavu už po 15 minutách od ukončení zákroku.

Lokální kryoterapie je vhodná k léčení akutních i chronických bolestivých stavů pohybového aparátu - zad, velkých i malých kloubů, drobných úrazů, zhmožděnin, podvrtnutí, svalové spoušťových bodů. Léčba nemá zásadní kontraindikace, jedna aplikace v naší ordinaci stojí 150 Kč.